החל משנת 2016, המודל הכלכלי של רשתות התוכן, כמו פייסבוק ויוטיוב, בשווי 2.5 טריליון דולר, התחיל להתרחב פי 10, מעבר לתחום התוכן: הרשת החברתית של החשמל (טסלה), הרשת החברתית של הכסף (ביטקויין), הרשת החברתית של התחבורה (אובר), הרשת החברתית של הנדל"ן והאירוח (איירביאנבי), הרשת החברתית של הייצור והחפצים (מדפסות תלת מימד ביתיות), והרשת החברתית של הרובוטים (אמזון). מהמודל הכלכלי של הרשתות החברתיות של התוכן (פייסבוק) למדנו שברשתות החברתיות, יכול כל אחד באפס עלויות כמעט, לפתוח מעין עיתון רשתי או ביוטיוב תחנת טלוויזייה רישתית. א. רשת הייצור של החפצים
עלות החזקת סמרטפון עם חיבור לאינטרנט ירד בעשור האחרון למחיר של כ-150 ₪ לחודש. כך יקרה גם עם מדפסות תלת מימד שיכולות לייצר בבית חפצים בזול, כמו: מזון, תכשיטים, כלי בית ועוד. מדפסות תלת מימד מבזרות את ייצור החפצים, כמו שהסמרטפון מבזר את ייצור התכנים ומעביר אותם מידי עיתונים ותחנות טלוויזיה, לכף היד של כל אחד מההמון.
ב, רשת הכספים והנכסים
רשת הכספים נקראת בלוקצ'יין והמוצר הידוע ביותר שלה הוא הביטקוין - שפירושו המילולי מטבע המידע (ולא משטר נייר או ממתכת). הבלוקצ׳יין הוא טבלה המתעדת בשקיפות ובאופן מבוזר כל עסקה שנעשתה בין חברי הרשת. מי שמאשר את העברת הכספים בעיסקה, הוא לא בנק, אלא חברי הרשת. מאשרי העיסקה נקראים "כורי ביטקויין". כל מי שמאשר עסקה מקבל שכר באמצעות ביטקויין, שאחר כך הוא יכול למכור אותו תמורת שקלים או דולרים. מאז הווסדו בשנת 2009, הביטקויין עלה בערכו פי 10.
ג, רשת התחבורה והנדל"ן
אובר Uber היא רשת של נהגים ומכוניות המציעים את שירותי הנסיעה והתעבורה שלהם, במחיר זול יותר מנסיעה במונית. אצל רוב בני האדם, המכונית נמצאת בשימוש רק בין עשירית לרבע משעות היממה, האפליקצייה מאפשרת להשתמש ברכב בצורה יותר יעילה. דבר דומה קורה לגבי חניות, וחדרים להשכרה באירביאנבי.
ד, רשת החשמל והאנרגייה
בהשקעה ראשונית של כמה אלפי שקלים, כל אחד יכול לייצר חשמל בביתו, באמצעות טורבינות רוח, פאנלים סולריים, או מיחזור אשפה. הוא יכול למכור את החשמל שייצר לחברת החשמל, או שהוא יכול לסחור בו עם השכנים תמורת כסף או בעסקת בארטר כלשהי.
ה, רשת הרובוטים
עד היום אמזון מכרה כ- 45,000 רובוטים הנמצאים בדירות או במשרדים או במפעלים. הרובוט הנקרא אקו מופעל באמצעות תוכנת השיחה (בוט) אלקסה. רשת הרובוטים נותנת לאמזון מידע רב על המתרחש בבתים ובמשרדים, כמו שהחיפושים שלנו בגוגל, והעדכונים שלנו בווטסאפ, מעניקים מידע יקר ערך לגוגל ולפייבוק.
ו, רשת הנוירונים המלאכותית עם יכולות של למידה עמוקה
הדבר החשוב ביותר שקורה בתקופה האחרונה הוא הסינרגיה שנוצרת כשהרשתות הנ"ל מתחילות להתחבר. כך למשל אפשר לסחור בחשמל המיוצר בביית באמצעות כסף המידע ביטקויין. כך גם למשל, גוגל ואובר החלו להפעיל קוי תחבורה עם מכוניות ומיניבוסים ללא נהג. על חיבור הרשתות הנ"ל מנצחת רשת הנוירונים המלאכותית שכמותה מייצרות חברות כמו גוגל, מיקרוסופט, באיידו, אפל, אמזון, טסלה ואובר. מדובר ברשת דמויית מוח המורכבת ממיליוני נוירונים (עצבים) מלאכותיים שבחודשים האחרונים מביאים להישגים עצומים. אלו רשתות שלומדות לבד מתוך צפייה בפעילות האנושית, ולכן הן נקראות גם "מכונות לומדות". ככל שהמכונות מעכלות יותר נתונים, רשתות אלו נעשות יותר חכמות. לכן ריבוי הרשתות מוביל לריבוי נתונים, שמעלה בחזקה את יכולות האינטליגנצייה המלאכותית מהזן של רשתות נוירונים.
אשר עידן, מרצה ויועץ לרשתות חברתיות וחדשנות
Comments