348 מלים אין כמעט תחום בחיינו שלא מושפע מהרשתות החברתיות. בתחום ההשקעות לרשת תפקיד מרכזי בקבלת החלטות של המשקיעים, לקנות/למכור/לשבת על הגדר. משקיעים מקבלים החלטות הנעות על הציר בין פחד מצד אחד לרצון למקסם רווחים (תאוות בצע) מהצד השני. שני רגשות עזים מתחום הפסיכולוגיה, שמוצאם בעיקר – מהסביבה וממה שהסביבה "משדרת". הסביבה הישנה" (עיתונים, יועצים, אנליסטים וכלכלנים ) הוחלפה ברשתות החברתיות המייצרות את החדשות, את פרשנותן והכי חשוב – את הרגשות שיגרמו לציבור לפעול כך או אחרת. לסביבה זו היו נגזרים אצל "הספר השכונתי", "המכולת" ו"החדר הקטן בסניף הבנק". כולם על תקן "רב סרן שמועתי" – ה"טוויטר" של פעם.
ה"טוקבקים" (הגלגול המוקדם של רשת חברתית) באתרי הכלכלה הפכו להיות מובילי הדעה והרגש של המשקיע. עם הזמן נפתחו אתרי ״קבוצות” למסחר במניות וכיום הטוויטר והפייסבוק שולטים במתרחש. במבט מפוכח לאורך שני עשורים על התנהגותו של הציבור בכל הנוגע לקבלת החלטות כלכלית, אני יכולה לומר שהרשתות החברתיות והקלות בה המידע מופיע בהן כל יום, כל היום, הן המטבע הנפוץ ביותר המשמש לקבלת החלטות של כולם. "עידן טראמפ" האיץ את המגמה הזאת. כל ציוץ שנשיא הטוויטר צייץ, החל מ"הצהרת כוונות" (נניח, לביטול "אובמה קר" או "אמריקה תחילה"), ועד "אכלתי בפוקיפסי", מייד משפיע על המדדים, ועמוק מכך – על מניות וסקטורים רלוונטיים.
למרות שציבור המשקיעים בכל העולם, לרבות מנהלי תיקים ומקבלי החלטות בצמרת הבנקאית והפיננסית, יודעים שהצהרות מכל סוג שהוא, הן לעיתים קרובות "על הקרח" ובמקרה של טראמפ הן "על קרח דק", התגובות הן אמוציונאליות, פחד או הזדמנות, הכרישים מריחים דם, האנטילופות נמלטות על נפשן. בניגוד לעבר, המשקיע צריך לקבל החלטות על סמך ציוצים שחלקם פייק גמור במהירות הבזק. כל חשש, ספוקלציה וקונספירציה מתפשטים כאש בשדה קוצים. התוצאה – ברורה ומיידית, כמו גם הרגש, ההשפעה הפסיכולוגית, והתגובה. בשורה התחתונה על המשקיע לנסות לאזן בתגובתו (האימפולסיבית בדרך כלל לעניין זה), בין הפחד שתוקף אותו כשהוא קורא ציוצים/ודעות מבהילות, לבין ניסיון להבין מה מסתתר - כלכלית - מאחורי אחזקות קיימות או אלטרנטיביות. לאמת את הידיעה המתפשטת עד כמה שאפשר, לפחות בשני אתרים בעלי שם הידועים באמינותם, להצליב מקורות ולהיות תחקירן קטן לרגע. פעולה זו בדרך כלל בלתי אפשרית אונליין כי הציוץ, נכון או פייק – כבר התפשט. לכרישים יש בדקות קריטיות אלה – תפקיד חשוב המנוצל היטב. ורדה גולן גולנצר
Коментарі